In het kader van ons onderzoek naar wonen versus werken bezoeken we met de masterstudentengroep de NDSM-werf met de KUNSTSTAD in de NDSM-loods als voornaamste doel. We worden ontvangen door initiatiefneemster Eva de Klerk en rondgeleid door de loods.
![]() De creatieve economie speelt in veel steden een belangrijke rol bij de herontwikkeling van voormalige industriële complexen. Creatieve ondernemers zoals kunstenaars, ontwerpers en architecten stellen andere eisen aan de omgeving en laten zich inspireren door de 'permanente onafheid' van de locatie. De nieuwe bestemming van gebouwen en wijken wordt vaal gekoppeld aan tijdelijk gebruik zoals evenementen, theater, muziek en horeca. Deze creatieve identiteit komt voort uit een bewust samenspel van de kenmerken van de locatie en de inzet van de creatieve ondernemer, de ontwikkelaar, de architect en de gemeente. Hoe beter het samenspel, hoe sterker het concept, hoe groter de aantrekkingskracht op huurders, omwonenden en bezoekers, en hoe groter de economische waarde en culturele betekenis van het gebied. Nieuwe ideeën voor oude gebouwen geeft inzicht in de wijze waarop creatieve economie kan worden ingezet, in welke milieus creativiteit bloeit, hoe deze versneld wordt, en hoe waardeontwikkeling bevorderd kan worden. De ontwikkelingsstrategieën in dit boek zijn voortgekomen uit de praktijk van zeven 'proeftuinen' in verschillende steden. De auteurs zijn de afgelopen drie jaar zelf als onder meer projectontwikkelaar, corporatiedirecteur en gemeentelijk projectleider betrokken geweest bij de experimenten met nieuwe strategieën in herontwikkelingsprojecten. Verkrijgbaar via NAi Boekverkopers Samen met een groep jonge interieurarchitecten en bouwkundigen gaat de nieuwe master Interieurarchitectuur aan de Hogeschool van de Kunsten Utrecht van start. De 2-jarige opleiding steunt op de peilers onderzoekend ontwerpen en de ontwerpende dialoog. We leren kennis van mens en maatschappij te genereren voor de ontwerpvraagstukken in met name de publieke en de marktgerichte sector. We leren methodieken en werkvormen die je in staat stellen om gebruikerswensen te onderzoeken, te bespreken en als inspiratiebron te betrekken. Natuurlijk hebben we het ook over toepassing van bouwkundige innovaties, over technieken, technologie en materialen. Het gaat immers altijd om een maakbaar en uitvoerbaar ontwerp.
We leren het beste uit ons specialisme te halen in complexe opdrachtstructuren, waarbij tegengestelde belangen spelen. We leren integraal te werken, aan de hand van reële interieur-architectonische opgaven. Omdat iedereen naast de opleiding werkt, leren we te reflecteren op onze eigen rol in multidisciplinaire werkprocessen en op de mogelijkheden om vanuit het vakgebied regie te houden over ons eigen ontwerpproces. In verband met de verandering van de Wet op de Architectentitel is deze opleiding in het leven geroepen. |