Vandaag hebben we met een multi-disciplinair team van 5 ontwerpers/architecten een reeks denklijnen gepresenteerd aan het Bartholomeus Gasthuis te Utrecht. Strategieën om de integrale keten van zorg en welzijn in de binnenstad van Utrecht te bevorderen. De uitgebreide studies en denkrichtingen zijn enthousiast ontvangen door het Bartholomeus Gasthuis, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Architectuurcentrum AORTA. Dit project krijgt hoogstwaarschijnlijk nog een mooi vervolg in de vorm van een publicatie en/of presentatie voor breder publiek in september/oktober 2016. Wordt vervolgd...
1 Reactie
In 2011 werkten Joris vd Braak Architect en WIES | bureau voor ruimtelijk ontwerp aan een totaalconcept voor een vrijstaande gezinswoning in Oisterwijk. In nauwe afstemming met de opdrachtgevers kwamen we tot een onorthodox concept voor de verdeling van de leefruimtes. Boven was ruimte genoeg en we konden een kamer opofferen om een fantastische vide te creëren op de begane grond.
Om de saamhorigheid en gezinsdynamiek te stimuleren ontwerpen we ruimtes die direct met elkaar in verbinding staan. Niet teveel hokjes en losse gebruiksplekken. De verschillende gebruiksgebieden worden gemarkeerd door prominente maatwerk kasten. De centrale kast vormt ook een verticale verbinding tussen de begane grond en de twee verdiepingen. Een volume wat de kern van de woning aangeeft. vanuit de BG én de slaapkamer te bereiken. Het Pon neemt de sfeer en het materiaal uit het oude gebouw mee naar de nieuwe kantooromgeving. Het interieur wordt opgebouwd uit de oude Lundia meubels en krijgen een 2e leven! Ook de rijke kunstcollectie krijgt een prominente plek. Een speelse omgeving met 5 verschillende gebruikszones. 1) relaxte zithoek 2) aanschuifwerkplekken 3) gepersonaliseerde lockers voor alle medewerkers 4) brainstormruimte waar de creativiteit kan stromen en 5) vergader-/ lunchruimte
Op basis van het interieur wat we voor ERM Dordrecht hebben ontwikkeld is een ontwerp gemaakt voor de vestiging in Antwerpen. Andere mensen, andere wensen, maar een duidelijke koppeling in de look & feel en uitgangspunten die in Dordrecht zijn toegepast. Vanaf 1 november j.l. werken de ERM-ers in Antwerpen in een omgeving die warm en vriendelijk oogt en op basis van differentiatie in werkplek is ingericht. Van dynamisch en gastvrij bij binnenkomst tot rustig en overzichtelijk verder de vloer op. Foto's van de opgeleverde omgeving worden eind 2015 aan de projecten op deze website toegevoegd! Maar hier alvast een klein voorproefje met 'under construction' beelden.
Het Pon Tilburg heeft WIES | bureau voor ruimtelijk ontwerp uitgenodigd om een co-creatie voor het hele team te verzorgen. Super leuk om te doen en en heel waardevol in de beginfase van een traject, in dit geval een verhuisvraagstuk. Het is bijzonder om te merken hoe in 2 uur tijd een groep mensen in staat is om tot creatieve en spannende uitgangspunten en concepten te komen. Niet alle bevindingen worden tijdens de sessie benoemd, dus een interpretatieslag naderhand levert een mooi overzicht van wensen ten aanzien van een nieuwe werkomgeving: een mooi boekje met sfeerbeelden en resultaten van de co-creatie-middag.
Veel zin in het vervolg van dit traject: met de energie van de groep zit het in ieder geval goed! WIES | bureau voor ruimtelijk ontwerp is in februari j.l geselecteerd om de wensen voor een nieuwe werkomgeving in Dordrecht te vertalen naar een ruimtelijk ontwerp. In de ontwikkeling van het ontwerpconcept zijn de uitkomsten van de vragenlijsten, uitgezet onder de medewerkers, en de visie van ERM verwerkt tot een set ontwerpuitgangspunten. Op basis van een uitgebreide inventarisatie naar de individuele wensen en de nieuwe vorm van flexwerken voor ERM is gekozen voor een open kantooromgeving, waar een duidelijke scheiding wordt gemaakt tussen geconcentreerd en dynamisch werken. Het centrale volume in de ruimte zorgt voor een scheiding en biedt ruimte voor verschillende extra faciliteiten, zoals de 'open space' (hoog/ staand werken), twee 'bubbels' (telefoneren en geconcentreerd werken) en een bijzonder nis op de kop van het volume. De gedachte achter deze gevarieerde omgeving is het willen stimuleren van het gerichter kiezen voor een specifieke werkplek. Op basis van de vraag: "wat heb ik vandaag nodig om mijn werkzaamheden prettig uit te kunnen voeren" - kan een werkplek worden gereserveerd. Vanuit de wetenschap dat het bieden van mogelijkheden uitdaagt om op verschillende manieren gebruik te maken van de beschikbare ruimte hopen de dat de 'Clean Desk Policy' en het flexwerken van ERM beter tot zijn recht kan komen. Afgelopen zomer heb ik een ontwerp gemaakt voor de binnenstraat en gemeenschappelijke ruimte voor de nieuwe bewoners van de zorgboerderij 'de Lingehof' in Rhenoy. De bouw is nu in volle gang, zodat de bewoners zo snel mogelijk kunnen gaan genieten van hun prachtige nieuwe leefomgeving.
Met minimale middelen heb ik een zo groot mogelijke transformatie gerealiseerd voor de kantoorruimte van Your Sport Pro aan de Spoorzone in Tilburg.
In 2011 werkten Joris van den Braak concept & realisatie en WIES | bureau voor ruimtelijk ontwerp samen aan het totaal concept voor een vrijstaande gezinswoning in Oisterwijk. In nauwe samenwerking met de opdrachtgevers en vanuit gebruik en ruimte gedacht kwamen we tot de conclusie dat het gezin met minder kamers af kon op de eerste verdieping. Wat leidde tot een onorthodox concept: het creëren van een fantastische vide op de begane grond.
Om de saamhorigheid en gezinsdynamiek te stimuleren hebben we ruimtes die direct met elkaar in verbinding staan; visueel, danwel auditief. Niet teveel hokjes en afgesloten gebruiksplekken. Maar een open structuur, met geborgen hoeken. De verschillende gebruiksplekken zijn met elkaar verbonden door prominente maatwerk kasten. De centrale kast vormt een verticale verbinding tussen de begane grond en de eerste verdieping. Een volume dat de kern van het huis markeert en vanuit de BG én de slaapkamer te bereiken. Bekijk eindresultaat |